Tuesday 17 February 2015

kuih lompat tikam pulut

 kuih lompat tikam..kuih tradisi kita orng kelantan...nampak macam rumit..tapi senang membuat nya,
 yg hijau tepung,,yg putih sos santan,,yg merah pulut kukus..yg hitam air nise,,jom kita tengok resepi nya,
 2cwn t,beras,3cwb air,1cwn air daun pandan,sikit air kapur,,campurkan semua,,kacau atas api hingga sikit pekat,,angkat isikan dalam acuan,,kukus 15 minit,,angkat dan sejukan,,,
 1cwn beras pulut,basuh bersih,panaskan 1cwn santan cair,,gaulkan dengan beras,,titikan color merah,kemudian kukus 15 minit,,angkat,,sejukan.
 untuk krim putih,21/2cwn santan,,1/2cwntepung,1sd garam,campurkan semua..masak hingga pekat,,
untuk nise,,masak 3keping nise dengan 1/2cwn air...

No comments:

Post a Comment